Menu

Stedelijk Museum, Amsterdam

After six years of renovation, the Stedelijk Museum in Amsterdam opened again on 22 September 2012.

The museum is larger than ever and now encompasses three levels of new galleries, shop, restaurant and lobby with a majestic entrance on the Museumplein. This is the main architectural decision that so powerfully demonstrates the relevance of design: moving the entrance to the other side of the building complex does not just improve the museum; it is a gift for the Museumplein (square) and the entire neighborhood.

Architects Benthem Crouwel worked together with Rogier van der Heide and his team at Arup for the lighting design. Together, they developed a daylighting approach that is based on selective diffusion and reflection, and a careful analysis of the available light.

The solution is entirely tailored to the building and consists out of a floating scrim that has been kept loose from the walls, with up above it louvres and additional linear lighting under the skylights. The entire system was mocked-up full scale to enable the team to validate the solution before construction.

All electric lighting is DALI controlled and appears on the ceilings in a non obtrusive way. We designed a great integration of the lighting tracks in the frames that carry the stretched fabric diffusing panels.

See here some unique photographs taken during construction, as well as Rogier’s original sketches of the daylight design.